چگونه استاندارد BABOK را مطالعه کنیم؟

استاندارد BABOK

استاندارد BABOK یا به عبارت بهتر پیکره عمومی دانش کسب و کار یک کتاب و رفرنس تقریباً خاص به شمار میرود و بهتر است بدانید که چطور باید آنرا مطالعه و نحوه برخورد شما با آن چگونه باشد.

استاندارد های BABOK و PMI در حوزه تحلیل کسب و کار از جنس Body of Knowledge هستند. Body of Knowledge یعنی گستره دانش یا به عبارتی حجم زیادی از دانش در یک حوزه خاص مثل تحلیل کسب و کار.

تفاوت Body of Knowledge با متدولوژی در این است که متدولوژی گام به گام و مرحله است ولی Body of Knowledge اینطور نیست و خواننده خود باید بتواند یک روال منطقی در ذهن اش ایجاد کند.

در نتیجه برای مطالعه این کتاب و سایر استانداردهای مشابه باید یک مدل خاصی از مطالعه را بکار برد.

گام اول: فصل اول و دوم کتاب BABOK را یکبار برای همیشه و با دقت بخوانید تا با مفاهیم، تعریف و کلیات تحلیل کسب و کار آشنا شوید. پس از مطالعه این دو فصل خیلی دیگر نیاز نیست به انها مراجعه نمایید.

گام دوم: فصل های سوم تا هشتم کتاب BABOK شش حوزه دانشی موجود در تحلیل کسب و کار را شرح می دهند. این چند فصل را یکبار بخوانید ولی در آینده خیلی لازم است به این شش فصل مراجعه نمایید. این شش فصل کلان فرایندهای موجود در تحلیل کسب و کار را تشریح کرده است ولی پس از مطالعه لازم نیست آنها را به خاطر بسپارید چون نخواهید توانست اینکار را بکنید. لازم است در طول زمان بارها و بارها به این شش فصل مراجعه نمایید و انواع وظایفی که در هر حوزه دانشی بیان شده است را بررسی کنید. در هر حوزه دانشی تعداد زیادی تکنیک برای انجام وظایف مربوط به ان حوزه دانشی وجود دارد که در طول این شش فصل فقط عناوین آنها را مشاهده خواهید کرد. در فصل دهم کتاب ۵۰ تکنیک تحلیل کسب و کار بیان شده است که برای یادگیری این ۵۰ تکنیک لازم است به فصل دهم استاندارد BABOK مراجعه کرد.

گام سوم: فصل نهم کتاب مربوط به شایستگی های محوری تحلیل کسب و کار است. این فصل به معرفی تعداد زیادی شایستگی محوری می پردازد که نه فقط در تحلیل کسب و کار بلکه در بسیاری فعالیت ها و پروژه های دیگر نیز کاربرد دارد. گفتنی است با مطالعه نمی توان این شایستگی های محوری را کسب کرد بلکه علاوه بر مطالعه لازم است آنها را بصورت عملیاتی فراگرفت. به عبارت دیگر با خواندن چند صفحه در مورد هر شایستگی محوری که در کتاب  BABOK ارائه شده است، هیچ شخصی نمی تواند آنها را کسب کند. در واقع در این فصل از کتاب BABOK این شایستگی ها فقط معرفی شده اند. حتی شایستگی های دیگری نیز برای تحلیلگر کسب و کار وجود دارد که اشاره ای به آنها نشده است. پس یکبار برای همیشه این فصل را بخوانید و شروع کنید به فراگرفتن این شایستگی ها. شاید یک سال شاید چند سال برای این موضوع باید زمان صرف کرد. حتی پیش از آغاز به مطالعه فصل و دوم می توانید این فصل از کتاب BABOK را مطالعه و شروع به فراگیری این شایستگی ها نمایید ولی چیزی که واضح است فقط مطالعه کردن باعث نخواهد شد به این شایستگی ها مسلط شوید.

گام چهارم: در فصل ۱۰ کتاب ۵۰ تکنیک تحلیل کسب و کار معرفی شده است. خبر خوب اینکه برخی از این تکنیک ها را می شناسید و حتی بلد هستید و خبر بد اینکه احتمالاً بسیاری از این تکنیک ها را بلد نیستید. تعداد و تنوع تکنیک های اشاره شده در کتاب BABOK خیلی زیاد است و مشابه شایستگی های محوری تحلیل کسب و کار، فقط با مطالعه نمی توان به آنها مسلط شد. پیشنهاد می شود حتی پیش از آغاز یادگیری فرایندهای تحلیل کسب و کار، شروع به یادگیری این تکنیک ها نمایید. نکته مثبت دیگر این است که این تکنیک ها فقط در تحلیل کسب و کار کاربرد ندارد و با فراگیری آنها می توانید از آنها در سایر حوزه ها نیز استفاده نمایید از جمله مدیریت فرایند، تحلیل سیستم، معماری سازمانی و…


برای خرید نسخه ترجمه‌شده کتاب روی تصویر کلیک کنید

کتاب راهنمای پیکره دانش تحلیل کسب و کار

مقالات

آکادمی تحلیل کسب و کارتحلیلتحلیل کسب و کارکسب و کارمدیریت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *