معرفی کتاب ضمینه چابک BABOK

کتاب ضمینه چابک BABOK

معرفی کتاب ضمیمه چابک راهنمای پیکره دانش تحلیل کسب و کار (BABOK)Agile Extension to BABOK Guide

 همانطور که می دانید، در فصل آخر کتاب راهنمای پیکره دانش تحلیل کسب و کار (BABOK)، پنج دیدگاه معرفی شده است که یکی از آنها چابک است. بسیاری چنین می پندازند که چابک و اصول آن فقط در پروژه­‌های نرم افزاری کاربرد دارد ولی باید گفت چابک یک رویکرد است که در تمام شئون کاری و حتی زندگی فردی ما قابل پیاده سازی و اجرا است.

اصولاً دو دو نوع نگاه به پدیده‌­ها و ایجاد آن‌ها می­توان لحاظ نمود: نگاه آبشاری و نگاه تکامل تدریجی یا چابک. نگاه آبشاری که از آن به عنوان چرخه­‌ی کلاسیک یاد می­شود، روشی ترتیبی برای توسعه پدیده­‌ها، سیستم­‌ها و پروژه‌ها پیشنهاد می­‌کند. این مدل با یک مرحله یا یک فعالیت شروع می­شود و پس از پایان آن فعالیت، به سراغ فعالیت بعدی می­رود. مثلاً وقتی می­خواهیم یک پروژه را با این نگاه انجام دهیم، فازهای مختلف پروژه را استخراج می­‌کنیم و سپس از فاز یک شروع کرده و آن‌را تکمیل می­کنیم و به سراغ فاز دوم می­رویم. به همین ترتیب فاز به فاز پروژه را جلو برده و به انتها می­‌رسانیم. در این نگاه دیگر فرصت و تکرار دیگری در کار نخواهد بود تا خواسته­‌های فراموش شده یا جدید به پروژه اضافه گردد. خصوصیت اصلی این مدل این است که هیچ­گونه بازخوردی بین مراحل آن وجود ندارد. مانند آب در آبشار که نمی­تواند به عقب برگردد، در این مدل نیز بعد از ورود به یک فعالیت به فعالیت­‌های قبلی نمی­توان بازگشت.

این نگاه زمانی کاربرد دارد که کلیه نیازمندی­‌ها در همان ابتدا مشخص، ثابت و بدون تغییر باشد. بنابراین در پدیده‌­ها و پروژه‌­های کوچک، ساده یا قابل پیش‌بینی کارآمد خواهد بود اما در تبیین پدیده­‌های بزرگ و پیچیده کارایی پایینی خواهد داشت. طبیعتاً کسب و کار و سیستم­‌هایی که در آن جریان دارند، اینقدر ساده و خطی نیستند که با نگاه آبشاری بتوان به آن‌ها نگریست.

نگاه بعدی نگاه توسعه تدریجی یا چابک است. توسعه تدریجی یعنی تمام ویژگی­‌ها و قابلیت­‌های سیستم را یکجا اضافه نکنید و به مرور این امکانات به سیستم اضافه شود. توسعه تدریجی یعنی نیازی نیست که سیستم اولیه کامل باشه بلکه می­شود اول یک نسخه سریع ارائه داد و به مرور امکانات جدید را به آن اضافه کرد یا حتی با نسخه جدیدتر جایگزین شود.

توسعه تدریجی به این معنا نیست که سیستم ناقص طراحی کنیم، بلکه برای مشکلات راه­حل‌­هایی موقت ولی فوری ارائه کنیم تا هرچه سریع­تر آن مشکل برطرف شود و سپس سر فرصت آن را با راه حلی بهتر جایگزین کنیم یا راه‌­حل یا سیستم اولیه را تکمیل کنیم. BA

این نگاه از بین ۵ چشم انداز اشاره شده در کتاب راهنمای پیکره دانش تحلیل کسب و کار (BABOK) اینقدر حائز اهمیت ویژه ای است که در قالب یک ضمیمه به استاندارد اصلی اضافه شده است. برای این منظور موسسه IIBA که یکی از دو موسسه اصلی ارائه خدمت تحلیل کسب و کار در دنیا است، با همکاری موسسه Agile Alliance، کتابی را با عنوان ضمیمه چابک تدوین نموده که می‌تواند برای تحلیلگران کسب‌وکار در حوزه‌های چابک بسیار مفید واقع شود.

در ادامه بخش هایی از فصل اول این کتاب را که حاصل زحمات آقای مهندس مهدی نجمی (تحلیلگر کسب و کار) است را می توانید مطالعه نمایید.

 

بخش اول

راهنمای توسعه چابکی براساس پیکره دانشی تحلیل کسب و کار، فعالیت‌ها و مهارت‌هایی را که باعث افزایش اثرگذاری و کارایی یک تحلیلگر کسب و کار در پروژه های توسعه نرم‌افزار می‌گردد را بیان نموده است.

هدف راهنمای توسعه چابک بعنوان یک کتاب پایه برای توصیف متدولوژی های کاربرد مفهوم چابکی در بخش توسعه و تولید نرم افزار است که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • مقدمه‌ای بر کاربرد مفهوم اجایل (Agile) در تحلیل کسب و کار
  • نگاه اجمالی از تکنیک‌های تحلیل کسب و کار برای متخصصین رویکرد اجایل
  • مجموعه‌ای از تعاریف شیوه‌های متداول کاری مورد استفاده بوسیله تحلیلگران کسب و کار در پروژه‌های اجایل
  • نگاه اجمالی به وظایف جدید و تغییر یافته از مهارت‌ها و قابلیت‌ها برای تحلیلگران کسب و کار در محیط اجایل

راهنمای توسعه چابکی هم منبع با ارزشی برای تحلیگران کسب و کار دارای سابقه کم در محیط‌های اجایل و هم برای آن دسته از تحلیلگران آشنا و دارای تجربه با متدلوژی‌های اجایل می‌باشد. هر دوی این گروه‌ها و هم کسانی که در میانه این طیف از تحلیلگران هستند از نکات و موارد مفیدی از قبیل مقدمه‌ای بر کاربرد تحلیل کسب‌و‌کار در محیط اجایل، صورت برداری از تکنیک‌های جاری تحلیل کسب و کار در جهت استفاده درمحیط اجایل به‌همراه معرفی تکنیک‌های خاص و ویژه در تحلیل کسب و کار که در محیط اجایل قابل استفاده می‌باشند بهرمند خواهند شد.

مطابق با راهنمای توسعه چابکی هر عضوی از تیم پروژه اجایل می تواند در فرایند تحلیل کسب و کار مشارکت نماید، به این معنی که اعضای تیم اجایل دارای مزایای دسترسی به یک مجموعه از تکنیک‌ها و مهارت‌های تحلیل کسب و کار جهت استفاده در پروژه‌های اجایل با مقتضیات و نیازهای متفاوت می‌باشند.

راهنمای توسعه چابکی جهت به حداکثر رساندن ارزش برای ذینفعان، توجه ویژه ای به نوع نگاه و طرز تفکر تحلیلگران کسب و کار در انجام پروژه‌ها دارد. همچنین راهنمای توسعه چابکی تکنیک‌های جدیدی را بصورت جزیی تر و عمیق تر ارائه نموده که در نسخه فعلی پیکره دانشی BABOK ارائه نشده‌اند. خیلی از رویکردها و طرز تفکرات ارائه شده در این راهنما در هر محیط و متدلوروژی برای تحلیگران کسب و کار قادر به ایجاد و خلق ارزش می باشند. تحلیلگران کسب و کار در همه حال باید مطمئن شوند که نیازمندی‌های سازمان همراستا با اهداف و آرمان‌های سازمانی می باشند و همه ذینفعان سازمان به یک فهم مشترکی از آرمان‌ها، اهداف و نیازمندی‌های سازمان رسیده‌اند. تحلیلگران کسب کار همچنین باید ریسک‌ها را مدیریت نموده و راستی آزمایی نمایند که در صورت برآوردن نیازمندی‌ها، ارزش برای ذینفعان خلق و ایجاد میگردد. متدلوژی چابکی از روش‌های جدیدی رونمایی می نماید که از روند مستمر پروژه‌های توسعه نرم‌افزاری پشتیبانی نموده و مسئولیت پیاده سازی این روش‌ها بر عهده تحلیلگران کسب و کار می‌باشد.

به زودی ترجمه بخش‌هایی از این کتاب در وب سایت آکادمی تحلیل کسب و کار ارائه خواهد شد.


با تکمیل فرم زیر و ارسال آن، لینک دانلود برای شما نمایان خواهد شد.

 

مقالات

اجایلتحلیلتحلیل کسب و کارکسب و کارمدیریتمدیریت چابک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *