چرا گواهینامۀ چابک ACP از گواهینامۀ AAC کارآمدتر است؟!

comic style versus vs banner in yellow and turquoise color


در دنیا گواهینامه های بسیاری در زمینۀ چابک وجود دارند. در این نوشتار قصد داریم به دو نمونۀ مهم آنها اشاره کنیم و وجه شباهت و تفاوت های آنها را برای مخاطبان بازگشاییم.

  • گواهینامۀ متخصص صلاحیت دار چابک (Agile Certified Practitioner) متعلق به انجمن مدیریت پروژۀ آمریکا (PMI) که با نام PMI-ACP® معروف و شهره است.
  • گواهینامۀ تحلیل کسب و کار چابک (Agile Analysis Certificate) متعلق به انجمن بین المللی تحلیل کسب و کار (IIBA) که با نام IIBA®-AAC معروف و شهره است.

 

همان طورکه مشاهده می کنیم گواهینامۀ نخست مربوط به PMI است و پیشتر نیز می دانیم که این انجمن یک گواهینامه در زمینۀ تحلیل کسب و کار دارد که با نام PMI-PBA® معروف است. طی یادداشت ها و سخنرانی های قبلی اعلام نموده ایم که گواهینامه های تحلیل کسب و کار IIBA مهم ترین و قوی ترین مدارک بین المللی در این زمینه هستند و طبعاً مدرک تحلیل کسب و کار این مؤسسه دارای اهمیت بسیار زیادی هستند و قابل مقایسه با هیچ مؤسسۀ دیگری نیستند.

اما در حوزۀ چابک باید اذعان نماییم که اهمیت و اعتبار مدرک PMI-ACP® از مدرک IIBA®-AAC بیشتر است. برای این ادعا، مجموعه دلایل زیر را اعلام می کنیم:

  • گواهینامۀ PMI-ACP® با ذهنیت چابک سر و کار دارد و از همان اول بذر این ذهنیت را در ذهن مخاطب می کارد. کسانی که می خواهند با چابک آشنا شوند، این گواهینامه قوی ترین مدرک است و باعث می شود که شما در این دوره و کورس، صفر تا صد تفکر چابک را یاد بگیرید و پس از آن بتوانید آن را در سازمان ها، کسب و کار و شرکت هایی که کار می کنید، استقرار دهید.
  • گواهینامۀ PMI-ACP® در واقع پیش نیاز IIBA®-AAC می باشد. در واقع شما با آموختن کورس نخست، قادر خواهید بود در چند هفته خود را برای آزمون تحلیل کسب و کار چابک IIBA آماده نمایید.

افراد زیادی هستند که پس از یادگیری تحلیل کسب و کار، می خواهند به سمت چشم اندازهای معرفی شده در کتاب BABOK حرکت نمایند. یکی از مهم ترین چشم اندازهای تحلیل کسب و کار، چشم انداز چابک یا Agile است که طبق گزارش سالیانۀ IIBA در این سال ها بسیار رشد کرده است و اقبال عمومی بین تحلیلگران کسب و کار، متخصصان مدیریت فرایند، متخصان مدیریت پروژه و کارمندان و کارشناسان برنامه ریزی محصول و … به سمت یادگیری چابک افزایش یافته است.

  • به نظر می رسد این افراد با آموختن دوره PMI-ACP® بیشتر قادر خواهند بود ذهنیت چابک را در سازمان خویش به کار گیرند.
  • در واقع می شود گفت که در دورۀ IIBA®-AAC مخاطب تنها یک مقدمه ای از ذهنیت چابک را یاد می گیرد و قرار است که افق های سه گانۀ تحلیل کسب و کار را با ذهنیت چابک مخلوط نماید و آن را در طول تحلیل کسب و کار خویش به کار گیرد. به دیگر سخن این مقدمۀ اندک و ناچیز از ذهنیت چابک، شما را در طول تحلیل کسب و کار با مشکل روبه رو خواهد کرد و شما قادر نخواهید بود که با سناریوهای مختلف چابک در طول تحلیل کسب و کار سرو کله بزنید.
  • از سوی دیگر در IIBA®-AAC مخاطب به درستی با رویه ها و متدولوژی های چابک آشنا نمی شود. درک اینکه بیشترین پروژه های چابک دنیا طبق گزارش سالیانۀ IIBA با متدولوژی اسکرام حل می شود، در این وضعیت دشوار خواهد بود:

  • همانطور که گزارش دارد به ما خاطر نشان می سازد، متدولوژی اسکرام یک متدولوژی ساده و بسیار مهم است که مخاطب باید آن را در طول دوره ای که با ذهینت چابک آشنا می شود، یاد بگیرد. اما در طول دورۀ IIBA®-AAC خبری از آن نیست و بنا بر آن است که مخاطب، پیشتر این متدولوژی ها و رویه های چابک را آموخته است و IIBA برنامه ای برای تکرار مکررات ندارد.
  • در دورۀ IIBA®-AAC شخص با حدود ۲۰ تکنیک تحلیل کسب و کار چابک آشنا می شود اما این تکنیک ها نیاز به مقدمه دارند و شخص بدون داشتن آن ذهنیت چابک نمی تواند با آنها ارتباط برقرار نمایند و با سختی با آنها مواجهه می کند و این سختی در برقراری ارتباط باعث می شود که طوطی وار بخواهد برخی از کارکردهای آنها را حفظ نماید و این در عمل پذیرفتنی و جذاب نخواهد بود و سبب انجام یک کار بیهوده و هرز خواهد گشت.

 

بخواهیم سخن را کوتاه نماییم شما برای یادگیری تحلیل کسب وکار چابک یا به دیگر سخن برای رفتن به سمت چشم انداز چابک بهتر است که با دورۀ PMI-ACP® شروع نمایید. این دوره شما را می سازد، ذهن شما را چابک می کند و با آنچه که از این دوره یاد خواهید گرفت به سمت تحلیل کسب و کار چابک حرکت خواهید کرد. تازه این ابتدای ماجرای جذاب شما است شما با این دوره به راحتی و در چند هفته می توانید برای آزمون IIBA®-AAC آماده شوید.

ما در آکادمی تحلیل کسب و کار سعی کرده ایم که یک نقشۀ جامع و مانع برای ورود تحلیلگران کسب و کار به سمت چشم انداز چابک طراحی نماییم. این چشم انداز به گونه ای است که شخص تحلیلگر کسب و کار پس از آموختن مقدمات تحلیل کسب و کار در کتاب BABOK بتواند به سمت مدیریت چابک PMI حرکت نماید. پس از این دوره و یادگیری ذهنیت چابک، وی می تواند به عنوان یک تحلیلگر کسب و کار چابک وارد پروژه ها و سازمان هایی شود که از این خصلت برخوردار هستند.


مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *